Amortizace je spojována nejen s dopravou

Prakticky skoro každý, kdo slyší slovo amortizace, tak ihned jej bude spojovat s autem. Ovšem jeho význam je daleko širší, než si jen dokážeme pomyslet. Nejvíce se samozřejmě používá v oblasti oceňování hmotného majetku. Například v technice se dá tento pojem vysvětlit tím, že se snižuje hodnota dané věci nebo majetku jeho používáním, kterým se vlastně daná věc opotřebovává a tím ztrácí na původní ceně. Jestli existuje pro toto slovo nějaké bližší označení, tak jím rozhodně bude tak zvaný odpis. Podnikatelé a živnostníci tento výraz používají mnohem častěji, jelikož takové opotřebení započítají do nákladů. Můžeme se dostat ještě o kousek dál, než jen k fyzickému majetku, například do finanční oblasti, která nebude nikomu cizí.

mince

Hypotéky, úvěry, půjčky

Všechny tyto finanční pojmy mají mnohé společné. Žadatel si vypůjčí nějaký příslušný finanční obnos, který samozřejmě musí v pravidelných splátkách vrátit. Nic ale není zadarmo, takže dluh je navýšen o tak zvaný úrok. V praxi to bude znamenat, že nejdříve se budou splácet úroky a pak teprve se bude část financí převádět na snížení zápůjčky. Zde bude amortizace fungovat jako umořování dluhu a to se jedná právě o část splátky, ne o úrok. Pokud by ovšem byl proveden mimořádný vklad, tak by šla celá částka na umoření jistiny, ale i to má svá pravidla.

Smlouvu je třeba si pořádně pročíst

Amortizovat splátku je výhodné, jelikož neplatíme zbytečně úroky navíc, ale vlastně snižujeme zapůjčenou částku. Jen se nesmíme radovat předčasně. Záleží totiž na tom, jak máme uzavřenou smlouvu.

kalkulačka

  1. Pozor na fixační dobu – ta nám vůbec neumožní vložit mimořádný vklad bez sankce. Většina hypotéčních úvěrů je takto ošetřena. Výhodou je nebankovní hypotéka, kde lze bez problémů splatit dluh, případně položit část bez pokuty a tím dle https://www.hypotekybezregistru.cz/a56-amortizace/ umořit zapůjčenou částku.
  2. Další záludností pokuta za nedodržení doby.
  3. Je dobré se podívat do smlouvy, v jaké výši máme stanovený úrok.

Umořit co nejdříve svůj dluh je naprosto správné rozhodnutí.