Vína z Bulharska

Vinná réva se v Bulharsku pěstuje už od doby kamenné, kdy lidé pěstovali divokou révu. První vinice byly založeny v antické době králem Eumolpem. Postupem času se z malých domácích vinařství stala vinařství, která dosahují výborných výsledků a můžou konkurovat ostatním vinařským velmocím. Díky výborným přírodním podmínkám, vlhkému a teplému klimatu se v Bulharsku vyrábí velmi kvalitní víno. Navíc se Bulharsko považuje za předního výrobce dezertních vín s vysokým obsahem alkoholu.

Bulharský vinohrad

Bulharsko se dělí na 5 hlavních vinařských oblastí. V severní vinařské oblasti Podunajské nížině se díky mírnému podnebí s teplými slunečními dny vyrábí červená i bílá vína. Z červeného vína je to hlavně odrůda Gamza, která má na svědomí kořeněná vína rubínové barvy a odrůda Mavrud. Východní vinařská oblast, která se line podél pobřeží Černého moře až po pohoří Strandja vyrábí převážně bílá vína jako Ryzlink vlašský nebo Chardonnay. Okres Burgas je proslulý levnými, ale dobrými selskými víny, která mají ovocné aroma. Údolí růží je malou oblastí, která skýtá pouhých 6% bulharských vinohradů. Pěstuje se zde domácí odrůda Široka Melniška, ze které se vyrábí převážně polosuchá vína. Další oblast, Růžové údolí, je známá výrobou bílých vín z odrůdy Misket. Tato vína mají zlatavou barvu se zeleným nádechem a muškátovou vůni. Thrácká nížina je oblastí s výbornými klimatickými podmínkami, díky kterým vznikají vyhlášené odrůdy Cabernet Sauvignon a Merlot. Tyto vína mají rubínově červenou barvu a mají vyvážený poměr kyselin.

Bulharské vinařské oblasti

Ročně se v Bulharsku vyrobí 4 milióny hektolitrů vína a spotřebuje se zde 21 litrů vína na osobu. Bulharská vína https://iwc-club.cz/cze_m_Nabidka_Zeme-a-regiony_Bulharsko-161.html jsou výborná vína s plnou ovocnou chutí. Červená vína se hodí k pokrmům z masa a k omáčkám. Bílé víno se svěží ovocnou chutí se naopak hodí k rybám nebo zelenině a sýrům.