Skvělá náhrada cukru z agáve

Sladíte? A čím? Zpravidla lidé používají ke slazení nápojů a při pečení dortů, vánočního cukroví, koláčů a zákusků bílý cukr a v lepším případě cukr třtinový. Ale způsobů slazení je více, jen si stačí všímat nabídky na dnešním trhu. Například kaše pro děti můžete osladit zdravějším agávovým sirupem nakliceno.cz. Vyhýbejte se tomu, abyste automaticky sahali do cukřenky a učili to i své děti. Vyvoláváte tak v nich závislost na cukru.

přeslazený donut

Ten je přidáván dnes už snad do všech potravin včetně hořčice. Zdá se vám to silný „přechod“ – hovoříme o sladkostech a najednou čtete v článku o hořčici. Ano, aby lidem více a lépe chutnala hořčice, přidávají do ní zpracovatelé i cukr. Čtěte etikety. Hodně se o tom mluví a stále ještě hodně lidí nad tím mávne rukou. Ale pak není divu, že se šplháme na přední místa v závislostech na sladké chuti a v obezitě našich dětí, která nesouvisí jen s pojídáním mlsků plných nezdravých cukrů, ale i se změnou životního stylu. Kdy děti sedávají doma u počítačů, hrají hry, skypují a FB-kují se svými virtuálními „kamarády“ a přestávají se hýbat. K tomu jim rodiče ještě sami nabídnou přeslazené nápoje a nějaké cukrovinky, když jsou jejich ratolesti hodné.

Položte si otázku – jak a čím odměníte své dítě za to, že přineslo ze školy samé jedničky anebo jak oslavíte první den začátku školního roku? Dostane dítko čokoládu a pochvalu? Pozvete děti do fast foodu na hranolky a tučnou zmrzlinu anebo půjdete všichni do cukrárny na dortík? Vždyť si to vaše dítě zaslouží! Ano, ale co kdybyste před cukrárnou podnikli pěší výlet do lesa, projeli na kole neznámou krajinu a teprve pak zašli na mlsky. Anebo ještě lépe – připravte zdravé pochutnání celé vaší rodině vy sami.

lívance se sirupem

A na výrobu dobrot použijte prostě úplně jiná sladidla, než na která jste byli dosud zvyklí. Zkuste agávový sirup, kterým můžete nahradit zcela běžně bílý cukr. Navíc je sirup vyráběn šetrně při nízké teplotě do 42 stupňů C, tudíž v něm zůstávají živé enzymy a další cenné výživové látky. Hodí se do dezertů nebo i jako poleva na domácí zmrzlinu či na lívnce a vločkovou či jáhlovou kaši. Anebo jím můžete osladit i smoothie, osladit čaj či domácí skvělou letní limonádu.