Vybíráme kuchyňský dřez

Hloubka dřezu je dnes často opomíjeným rozměrem, většina lidí sleduje jeho délku, aby jej vhodně zakomponovali do pracovní desky. Ale nezapomínejme, že ve dřezu se budou umývat především velké kusy nádobí, které se nevejdou do myčky. U mělkého kuchyňského dřezu může nastat problém, pokud v něm budeme chtít umýt velký běžný či tlakový hrnec. Vybírejte tedy takový dřez, jehož hloubka je dostatečně komfortní, minimálně 19 cm, nejlépe 20 cm. Vyrábí se i mělké dřezy 16 cm a právě s nimi byste narazili u velkých kusů nádobí na problém.
kuchyně vintage

Hluboký dřez také výborně poslouží při přípravě pokrmů, umístíte do něj pohodlně menší přípravnou plastovou desku nebo prkénko, vložíte do něj i větší hrnec, ve kterém můžete pokrmy míchat, napuštěná voda ve dřezu pomáhá vyrobenou pochoutku v hrnci rychleji ochladit, zkrátka počítejte s tím, že dřez je v podstatě kuchyňský nástroj, který má sloužit, a ne být pouze na ozdobu.

Kuchyňské dřezy v zásadě volíme ze dvou druhů materiálu. Buď ocelové (nerezové), nebo tzv. granitové.
nerezový dřez

Granitový dřez

U granitových dřezů je třeba dbát na kvalitu pojiva křemičitého písku. Kvalitní pojiva na bázi syntetického akrylátu jsou SCHOCK, BLANCO, Sinks TELMA, FRANKE, Sinks UKINOX. Tato pojiva se s pískem odlévají do speciálních kovových forem a celá technologie výroby je patentována. Dejte tedy pozor na to, aby Váš dřez nebyl vyroben s náhražkovým polyesterovým pojivem, bude tomu odpovídat patrně i jeho podezřele nízká cena. Polyesterové dřezy jsou ovšem ve srovnání s akrylátovými mnohem odolnější proti otěru, nárazu, vrypům a tepelným šokům. Jsou také pevnější a dlouhodobě stálobarevné.
dřez kameninový

Nerezový dřez – to je sázka na klasiku

Nerezový dřez, to je volba osvědčeného materiálu, který se v kuchyních používá již desítky let. Dnes se vyrábí různé tvary a rozměry nerezových dřezů, a to z chromniklové tzv. potravinářské oceli. Jediné, na co byste si měli dát pozor, je tloušťka plechu. O hloubce dřezu jsme se již zmiňovali, ovšem tloušťka materiálu je v tomto případě zásadní. Pokud je plech příliš tenký, nastane problém s uchycením vodovodní baterie a může se dokonce stát, že se příliš tenký dřez promáčkne, nebo dokonce prorazí kuchyňským nožem. Optimální tloušťka materiálu je v rozmezí 0,6 – 0,8 mm, luxusní dřezy se běžně vyrábí z plechu o tloušťce 1,0 – 1,2 mm.