Vypěstujte si avokádo v pohodlí domova!

Avokádo se v dnešní době stalo velkým trendem a můžeme ho najít v každém obchodě. Často za ne úplně přívětivé ceny. Nevýhodou je to, že kupujete zajíce v pytli a nikdy nemůžete vědět, zda bude zralé nebo už přezrálé až zkažené. To je první nevýhoda, ale má to ještě jednu nevýhodu. Tato plodina se stala velmi oblíbenou, tudíž se začala více a více pěstovat. Kvůli vysokým ziskům jsou káceny pralesy, které by mohly mít větší budoucnost. Avšak pokud si schováte pecku této plodiny, můžete si vypěstovat vlastní doma! A proto si dnes ukážeme několik oblíbených metod.
zdravá snídaně
První oblíbenou metodou je prosté zasazení pecky do vlhkého substrátu. Špičku semena směrujte nahoru a nechce ho z jedné poloviny až jedné třetiny vyčnívat. Dávejte si pozor na zalévání, substrát nesmí po celou dobu pěstování vyschnout!
Dalším způsobem je hydroponická metoda – kořínky raší do vody. Nakličovaní ve sklenici vypadá na pohled velmi dobře, takže to můžete použít i jako výzdobu a zútulnění třeba Vaší kuchyně. Navíc Vám ještě odpadá starost o stav substrátu, kdy se při nadbytečném množství vody může objevit plíseň. Špičku byste opět měli směřovat nahoru a pecku ponořit jenom z poloviny. Pomocí špejlí probodněte semeno ze dvou nebo čtyř protilehlých stran v první třetině – probodávejte do takové hloubky, aby to pecku udrželo. A posledním krokem je opření o nádobu a následné naplnění vodou do poloviny semena. Sklenici postavte na nějaké teplé a světlé místo, ale vyvarujte se kontaktu se sluncem. Než začne klíčení, můžete nádobu na povrchu zakrýt. Nejlépe zalévejte každý den, ale pozor – vlažnou vodou! Po objevení prvních lístků a hustých kořínku semenáček přesaďte opět do substrátu. Pecka by opět měla vyčuhovat z jedné třetiny až poloviny.
zralé avokádo
Pokud se Vám toto povede poprvé, tak podruhé to pro Vás už bude naprostá hračka! Ušetříte tím svoje peněženky a hlavně i planetu – to má smysl ne?